Griekenland moet uit de euro stappen nu de Grieken hun economie niet willen hervormen. Dat zei VVD-Europarlementariër Hans van Baalen zaterdag in het radioprogramma Kamerbreed.
Volgens hem is het voor de Grieken ook te laat omdat hun geld op is. ,,We zijn al vijf jaar bezig met Griekenland. Laten we het maar gewoon weer met de drachme proberen.”
Als het aan Van Baalen ligt, hoeft Griekenland niet meer te rekenen op Europese steun, ook niet als het land uit de euro is gestapt. ,,Dan hadden ze moeten aantonen dat ze goed zijn voor hun woord en dat is niet gebleken. We hoeven ze niet meer te steunen, of ze nu de euro of de drachme hebben.
CDA-Europarlementariër Esther de Lange zei Griekenland binnen de euro te willen houden. Volgens haar SP-collega Dennis de Jong moeten de Grieken zelf uitmaken of ze in de euro willen blijven.
Griekse crisis
Het is zaterdag op de kop af vijf jaar geleden dat Griekenland voor het eerst steun kreeg vanwege de eurocrisis. Op 2 mei 2010 stemden het Internationaal Monetair Fonds (IMF) en de landen van de eurozone in met een eerste noodpakket aan leningen. Het plan was om de Grieken er in drie jaar weer bovenop te helpen. Dat is niet gelukt. In plaats daarvan lijkt het Zuid-Europese land dichter bij omvallen dan ooit tevoren.
Griekenland en de andere eurolanden zijn nog altijd aan het onderhandelen over de voorwaarden voor nieuwe noodleningen. Griekenland moet dan wel werk maken van economische hervormingen. Zonder de leningen dreigt het land af te stevenen op een faillissement.
Syriza-regering speelt het hard
De Griekse schuldencrisis bood de afgelopen weken weer een keur aan opmerkelijke momenten. Op vrijdag 24 april kreeg de flamboyante minister van Financiën Yanis Varoufakis een schrobbering van zijn Europese collega’s: hij zou zich slecht voorbereiden op onderhandelingen en weigeren concrete hervormingsvoorstellen te doen.
Afgelopen maandag bleek dat de Griekse premier Tsipras wel enig oog heeft voor de internationale kritiek op Varoufakis. Die werd niet ontslagen, maar kreeg een meer bescheiden rol in het team dat namens Griekenland onderhandelt met de Europese schuldeisers en het Internationaal Monetair Fonds (IMF).
Belangrijker nog: Tsipras zou spelen met het idee om hervormingen en bezuinigingen die de regering nu afwijst toch te accepteren, als die via een referendum aan de Griekse bevolking worden voorgelegd. Dat kan als een kleine opening gezien worden. Maar tegelijk haalde Tsipras begin deze week in een televisie-interview ouderwets onbehouwen uit naar de Duitse bondskanselier Merkel die hij “politiek zwak” noemde.
Patstelling Griekenland en schuldeisers
Intussen blijft de allerbelangrijkste vraag onbeantwoord. Is de linkse Syriza-regering bereid toch harde bezuinigingen door te voeren om de Griekse begroting niet opnieuw te laten ontsporen, in ruil voor het overmaken van ruim 7 miljard euro noodsteun uit een eerder afgesproken noodpakket?
De 7 miljard is hard nodig om op korte termijn aan aflossingsverplichtingen te voldoen en kan ook de opmaat zijn naar een nieuwe deal: wat extra verlichting voor de torenhoge Griekse staatsschuld in ruil voor een hervormingsprogramma waar de Griekse regering en zijn schuldeisers mee kunnen leven.
Bron: ANP/Z24
lees ook: 3 grafieken over de Griekse crisis en hoeveel Nederland kwijt kan zijn
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl